Wednesday, January 14

tragedi january 2015..

mulanya x sabar2 nak tunggu sabtu 10 jan 2015.. bukan x sabar nak tunggu bonus or x sabar nak tunggu bukak sekolah 2015.. tapi x sabar nak jumpa my girlfriends kat seri kembangan.. nak jumpe2.. gossip2..

pagi tu macam biasa.. bangun awal.. pot pet pot pet ngan mylittlebambam.. buat puding roti ngan mummy... siap2 nak g amik my friend kat star tasik selatan.. agak ralat sbb x hantar mybaby sis p office sbb my friend dah sampai.. tapi i dah said sorry.. but i know.. mybabysis tu marah.. sbb die x reply msg i.

mrr2 agak banyak kete.. biasa la.. sabtu kan.. tp still bergerak so ok.. sangat jarang aku amik speed lane mase turun flyover.. tapi that day aku dok speed lane.. turun flyover kat taman kencana.. oh no.. jem.. mcm biase start tekan break.. beberape second lepas tu dengar break kuat kat belakang.. dr cermin belakang nampak sebijik waja.. sekelip mata jek.. bam!!! mybabyvy dirempuh.. n waja tu berpusing merentang jalan..

brother waja tu turus drive kete die ke tepi.. n so do i.. hancur gak la tgk waja tu.. tapi mybabyvy pon boleh tahan jugak la.. nampak body cam pintu belakang n bahagian kanan depan je yg tercedera.. tapi kat bahagian bawah kete boleh tahan la.. tayar belakang dah patah.. drive ke petron pon dah macam ketam.

share satu gamba ngan korang..

kalau orang tanya apa perasaan time tu.. harus lah cuak kan. dah la sorang2.. terketar2 tangan nak dail no dedi.. sib baik la de kredit kan.. call dedi x dapat.. so call along.. sib baik along sampai cepat.. orang pomen n kaki2 tow dah ramai yang berenti.. after tu wat polis report semua.. kebetulan brother waja tu pon buat report at the same time..

huhu.. xde mybabyvy nie mmg patah kaki sket la.. harap2 x lama sangat kat workshop.. sian dedi kene anta pagi2.. n kesian jugak poket ku rabak dok bayaq duit teksi.. huhu.. plus.. this year jadi ketua rumah sukan plak.. harap b4 latihan sukan start mybabyvy dah keluar..



Tuesday, January 6

hopefully untuk terakhir kalinya..

telinga buat hal lagi.. n kali nie mummy suh pegi pakar terus.. tgk kot2 la ade problem ker.. so ku gagahkan diri.. walaupon sebenarnye penakut.. haha.. drive punya drive.. baru terperasan.. rupenyer dewan tun razak kat pwtc tu lagi dekat p kalau drive sendiri.. punya la ingat dlu punya la gagahkan diri berlari2 dalam hujan nak ke situ.. dengan berhimpit2 dalam train nyer.. ish ish ish.. so pas nie.. naik kete jek la.. hahaha... tu la malas sangat nak meng explore jalan..

ok.. berbalik pada ent tadi.. dedi suh p klinik Dr Harnam kat jalan ipoh tu.. dengan bantuan en waze dan juga berkat kene jage prekse kat maxwell hari tu.. aku selamat sampai dengan mudah dan gembire nyer sbb parking pon senang.. tapi kene menapak ke tingkat 3 sebab lif rosak.. patient x ramai.. klinik pon sangat selesa so mood pun sangat gembira.. staff die pon mesra..

Dr die sangat soft spoken... so dr pemeriksaan tu xde ape yang serius pon.. cuma dr ingatkan jangan selalu korek2 telinga guna cotton bud tu.. bersihkan telinga.. Dr bagi ubat... n the fee is rm157.. huhu melayang duit nak soping.. haha.. xpe la untuk kesihatan.. owh kenapa sampai pegi ent tadi.. sebab nya telinga macam tersumbat.. rase cam masuk air tu.. suara sendiri jek dengar macam kuat gila.. suara orang lain dengaq samar2 ja..

waktu nak register tu.. staff tu tanya pon samar2 jek dengaq.. sib baik my baby sis ade.. siap die gelak2 lagi.. sbb aku duk.. ha.. sorry ape die... dok duduk tunggu turn tu boleh plak my sis kate.. "awak nie x dengar ke staff tu tanye ape tadi.. org ingat.. ish.. kakak aku nie betul2 pekak dah ker.. " huhu.. hampagas betul adik aku nie.. haha.. bukan pekak.. tp pendengaran kurang jelas.. haha..

Sunday, January 4

dont blame us..

anak emas.. pilih kasih.. bias.. kenape semua ni wujud dalam satu2 family.. perlu ke membeza2 kan anak2.. x kesah la dari segi rupa paras ke.. fizikal ke.. akademik ke.. peragai ke.. sbb korang la yang mencorak anak2 tu kan.. kalau hodoh sekali pon.. buka  die yang mintak dilahirkan cam tu.. lain la kalau malas.. semua benda dah disediakan pon malas.. x amik peluang dengan betul.. lepas tu akhirnya x dapat apa2 nak dengki pulak dengan adik beradik yg lain.. padahal peluang dh diberi sama je.. yg x gunakan betul2 sapa suruh..

agak2 parents yang pilih kasih nie sedar x ek.. diorang yg sebenarnya memecahbelahkan hubungan anak2.. karang kalau anak2 sound nak terasa lebih2 pulak.. x pasal2 dapat status anak derhaka.. hey.. wake up!! anak ko bukan sorang tu je ok.. sekali sekala cuba tgk sekeliling.. ramai kan anak yang terasa hati.. kat sekolah je murung.. tanye2 kenape.. pasal nie la.. parents x sayang..

lagi satu kes terlalu sayang anak.. sampai dh kawen  pon dok sara lagi anak tu.. ngan anak2 n bini dia sekali.. well hello.. anak2 ko yg lain cam ner?? penah tanye ke perasaan depa cam na? awat special sangat anak yg tu.. dia kan dah berfamily.. sampai bila nak kena tanggung? sampai bila2 pon dia x kan sedar diri.. oo x keje xpe.. mak aku ada nak bagi duit.. mintak je mesti dapat... amboi.. senang nya hidupkan.. ade 2 tahun lepas.. call sorang parents nie tanye pasal anak die... kenape x datang sekolah.. sedap jek jawab.. "owh nanti sye tanye atuk die.. sbb sye pon dah lama x jumpa anak sye tu.. " eh boleh pulak cam tu ek..

sedar x.. sedar x.. bila parents buat cam ni.. anak2 akan rase menyampah.. last2 hubungan adik beradik akan jadi semakin renggang.. sampai nak tgk muka pon dah menyampah.. sedih kan macam nie.. mcm x sesuai jek pepatah carik2 bulu ayam lama2 bercantun jua sekarang.. ye la sbb sekarang feather duster pon orang x pakai bulu ayam dah kan.. so persoalannya ialah... semua nie salah siapa??? tepuk dada.. tanya hati sendiri...

Thursday, January 1

what i'm wish 4..

first of all.. wanna wish.. HAPPY NEW YEAR tuk semua.. tahun 2014 baru nie mmg banyak dugaan tuk Malaysia.. orang sini kata orang sana x betul.. orang sana kata orang sini x betul.. gajah sama gajah berjuang.. pelanduk tersepit ditengah2.. macam biasa mangsa nya ialah rakyat marhean macam kami nie.. bukan tahun2 b4 nie x penah macam nie.. tapi lately.. makin menjadi2.. semua same jek.. x cukup dengan tu.. negara digemparkan pulak dengan kehilangan MH370 yang sampai hari nie masih misteri lagi.. tambah pulak dengan insiden MH17 yang ditembak jatuh.. ape pun sama2 la kita doakan yang terbaik...

ok tutup kisah negara... moh kita buat refleksi azam tahun2 lepas okey..
  1. nak keje dengan gaji tetap.. (ok done.. alhamdulillah)
  2. nak bagi duit belanje kat mami n dedi.. (alhamdulillah dh dpt buat..even utk dedi ikut musim)
  3. nak ade kereta sendiri.. (alhamdulillah jugak.. masuk 4 tahun this yr.. walaupun kete kecik jek.. ikut kemampuan okey.. tu pon cam nak nangis bayaq insurans.. )
  4. nak ade rumah sendiri.. (aduh.. yg nie belum.. kene tunggu 'mr husband' kot.. mcm x mampu jek nak bayo sendiri nie.. )
  5. jumpe 'mr joe' ... (yang ni x tau la.. bayang2 pon x nampak lagi nie.. huhu..)
  6. nak jadi lebih positif.. (yang nie pon asyik gagal jek.. patut la x jumpe2 'mr joe' nie kan..)
tu jek azam b4 nie yang ingat.. yang lain x ingat.. almaklumlah bila usia dah meningkat.. mcm nie la gayenyer.. ok.. jom refresh azam untuk tahun nie..
  1.  nak jadi lebih positif.. x super sensitif.. berdikari.. berani.. (yeah.. cuba untuk lebih kuat.. xmo nangis2 dah.. hehe)
  2. tidak bermulut longkang.. (haha.. so korang jgn nak mula buat hal dulu naa..)
  3. buat saving.. (ni kene doa kuat2 nie.. terbabas jugak bab nie.. hehe)
  4. nak ade rumah sendiri.. (kene usaha lebih nak mintak rumah pr1ma.. sbb kalau nak jumpa 'mr husband' x tau bila tahun nyer..)
  5. jumpe 'mr joe'.. (aduh.. nie pon x berharap sangat.. tapi bila tgk member2 dok post gambaq2 baby depa yang comel2 tu.. rase nak nangis...)
  6. jadi lebih rajin.. x tangguh2 kerja.. (ni harus usaha kuat.. banyak keje penting kat sekolah tahun nie.. harap bertabah sampai hujung tahun melayan budak2 3G.. huhu)
  7. nak kurus.. eh.. nak kurangkan berat badan.. (nie pon x sure.. semakin hari semakin bambam.. tapi tu la.. harap2 dengan umur nie.. akan ade la kesedaran sket.. amin..)
tu je yang dapat terjangkau dalam kepala otak buat masa nie.. tetibe teringat kata2 sorang member mase lunch dgn dia last year.. "kenape ko x kawin lagi ek.. ko ni memilih sangat kot.. kalau nak harap akan dapat mcm aku.. mmg xde dah la.."  erk.. bukan mengharap nak dapat mcm die.. tapi aku rasa aku tau maksud die.. aku pon maybe x sedar yang aku ade meletakkan standard tuk 'mr joe' tu.. sbb tu la aku x nampak kot.. sbb bila someone tu bukan seperti yang aku impikan then aku mmg x amik port kewujudan die kot.. aku tau.. aku bukan siti nurhaliza yang nak memilih2 sangat.. tapi mcm sorang my girlfriend cakap.. at least aku nak someone yang up sket dari aku.. baik dari agama.. kerjaya dan pendidikan.. aku nak dibimbing.. takut nnt kalau aku yg lagi up.. aku akan rasa lebih dominan.. sebab.. aku kan kakak.. haha...

ape pon... same2 la kita doakan yang terbaik untuk hari2 yang mendatang nie... wish me luck..