Friday, October 28

THROWBACK // JALAN2 MELAKA NGAN NANA // 2012

bile org bercerite pasal menyusuri sungai melake.. rase cam teringin jek nak cuti2 melake.. name jek kampung kat melake.. tp xde makne nyer daddy nak bawak ronda2 kat sane.. dlu jalan2 kat melake pon sbb ikot rombongan sekolah jek..

so 29 ngan 30 april ari tu.. tercapai jugak nak jenjalan melake.. n p ngan nana.. konon2 nyer nak jalan2 cari cinta... haha.. tu nana la yg kate.. i x kate ye.. ye kami p berdua jek... sbb nana kate nak jalan2 cari cinta so.. dua2 mama kasi green light kami p berdua jek.. haha.. macam x pecaye kan..


 ok.. first sekali melake sangat sesak ok... melaka raya la.. x tau pulak sejak bile ade melaka raya.. ape bagai.. banyak gak bangunan yang still gune bangunan yg lama..


 n ofcoz tempat mesti lawat adalah kota melaka nie.. bangunan yg kaler merah nie.. wah beca die dah moden ok.. siap hias bagai... speaker pon besar bagak.. ade gak beca yg pakai beskal yg de motor tu.. canggih kan.. tapi kitorang x naik pon.. rase cam cepat jek mase berjalan..


 x tau plak bile wujud kancil 2 ekor yg tengah2 bulatan kecik nie... kancil kan ade kaitan dengan sejarah nama melaka nie.. sepanjang sungai melake nie die kate de pokok melake.. tapi x sure plak yg mane..

hotel kat melake nie mostly sangat mahal kot... rate die paling murah pon dalam rm300 lebih kot semalam.. kene pilih betul2.. sbb kalau tgk kat intenet mmg cantek ar gambo die.. tapi bile g tgk sendiri.. aduh.. x tau la nak cakap.. p la tgk sendiri..  tapi klu casa de rio kat tepi sg melake tu mmg superb la kot..  tp semalam paling murah berape ratus tah.. tp dekat2 ribu ar.. boleh??



so akhirnyer cam ner tah godek2 dlm internet tetibe nana dapat rate murah kat holiday inn.. hotel nie depan or sebelah ngan mahkota hotel.. tempat sangat strategik.. dekat dataran pahlawan yg xde dataran dah tu.. sbb sume dah jadi shoping mall.. dekat2 ngan menara taming sari.. dan dekat jonker street.. dekat gak ngan river cruise..

best giler hotel die.. service sangat tip top kot.. bilik die pon sangat overrated... mmg puas ati.. hehe.. n breakfast die sangat2 sedap n sangat banyak choice sampai rambang giler mate.. sye ske dok hotel sbb ade air panas.. hehe... n shower die sangat besar.. puas ati sungguh..


 kota afamosa ni tempat wajib lawat kot kalau de lawatan sekolah pon... rase nyer bukit nie x banyak perubahan pon... mcm dlu jugak de org2 jual key chain segala bagai.. kalau ikut rombongan sekolah tu mesti beriya nak beli mende2 alah tu..  hehe.. terase sangat tua dah pulak.. :)


 lori bomba lame.. giler klasik kan...


 nie kat muzium ape tah x ingat.. ni patung hang li po kot.. entah ek.. tapi hang li po tu bukan puteri ker? entah la.. sye mmg x ske sejarah pon.. haha.. teruk betul..


 ini lah jonker street... x abis jalan pun.. sangat panjang n sangat banyak gerai.. ape yang best kat jonker street nie.. gerai2 die sangat unik sbb jual mcm2 barang n x same.. mende2 yang klasik2 pon de.. macam gule ketuk la.. buah2 coklat la... tp x beli pon.. agak x confident sbb mostly penjual nyer adalah chinese..  kan orang kate kalau was2 baik jangan.. :)


 tgk optimusprime pon de.. gune wayer.. hebat giler.. ade pakcik tu wat key chain name gune wayer.. relax giler tgk die buat.. tapi x sempat tempah pon sbb mcm ramai jek.. so tgk2 jek.. kitorang x beli pape.. just beli frige magnet jek tuk 2 org mama..  bukti kitorang sampai melake.. 


 b4 balik kl... kitorang singgah zoo... :)


so berakhir kat situ cuti2 melake kitorang...

owh lupe.. kitorang naik river cruise juge.. tapi gambo x cantek sbb kitorang xde DSLR.. sedih kan.. ye la kami bukan keje hebat pon nak beli mende2 cam tu.. huhu.. tapi ok la kan naik river cruise tu.. agak terpegun ngan lukisan yg dilukis kat bangunan tepi2 sungai tu.. tgk la jugak kampung mortem tu.. mmg la kampung tu nampak cantek.. tapi lampu die x macam yg di bayang kan.. biase2 jek.. n eyes on melake die pon kecik jek.. so biase2 jek jugak.. tapi ok la.. rm10 jek sorang.. 

tercapai sudah hajat nk menyusuri sungai melake.. :)
thanks to nana sbb teman kan..

p/s : abaikan date kat gambo sbb lupe nak betulkan setting die.. ;p


No comments:

Post a Comment