Monday, December 22

masuk akal jugak..

baru nie berkesempatan lepak2 n borak2 ngan my girlfriends waktu sekolah dulu.. member2 yang melewati zaman awal remaja same2.. mase form 1 sampai form 3.. 15 tahun yang lepas okey.. oh my oh my... terasa sangat tua diri ini kan.. 15 tahun dah melepasi fasa awal remaja.. sekarang x nakal macam dulu dah.. x borak2 kosong merepek2 dah.. borak more to share2 pengalaman sendiri n orang2 sekeliling.. wah sangat seronok.. bertuah sangat bile ada kawan2 yang lain2 profesion nie..

dipendekkan cerite.. kisahnye pasal cabaran dalam mencari mr joe.. memandangkan kitorang masih lagi bujangs.. sedih nyer... tapi xpe.. at least kitorang dah ade kerjaya.. n ade mummy daddy yang sentiasa bersame.. n... ade kerete.. haha.. ingat senang nak dok kat kl nie dengan lalu lalang guna public transport yang x berape efisyen nie.. plus kalau kire2 lagi berbaloi kalau duit tu buat isi minyak kete.. borak punye borak.. selama hidup nie.. first time i dengar pasal adat mengintai.. seriusly b4 nie x penah tahu pon.. maybe sebab ade certain2 negeri je yang amalkan adat nie.. or ramai yang dah x amalkan adat nie.. somemore.. x de orang pon nak intai i kan.. sangat sedih kan.. tapi x pe la.. meh nak kongsi sket pasal adat nie..

my friend cakap adat nie mcm diamalkan kat belah2 perak nun.. family lelaki bersama calon lelaki tadi akan berkunjung ke rumah si gadis untuk melihat gadis tu dengan lebih dekat semasa majlis2 keraian.. biasanyer time kenduri kendara la kan.. dan hal 'intaian' ini sepatutnye x diketahui or disedari oleh si gadis.. family gadis je tau.. ni untuk tgk perangai sebenar la gadis tu.. n family lelaki tu akan berlagak biase macam sedara jauh atau member kepada parents si gadis.. mereka akan tunggu sehingga majlis selesai.. bila diorang dah balik.. baru la gadis diberi tahu yang family n si lelaki tadi tu berkenan n nak datang merisik ke ape ke.. kalau si lelaki n family nyer x berkenan.. buat dono jek la kot.. itula serba sedikit penjelasan adat mengintai nie.. try google x jumpe pulak.. ni pun dari ape yang diceritakan oleh my friend tu..

tapi my friend yang sorang lagi x setuju dengan adat nie.. die kate zaman sekarang adat nie dah macam x releven.. n x nampak yang lelaki tu gentleman sbb die main tipu.. x kenal2 dulu terus mai jumpe parents terus.. mana boleh macam tu.. kan orang cakap.. tak kenal maka x cinta.. so kenai2 la dlu.. buat karang si family suka tapi si gadis x berkenan.. nak buat cam mana.. tau la mak abah nie kalau dah suka orang tu.. semua calon hat anak dia bawak balik.. depa main pandang sebelah mata ja..

ok habis bab adat mengintai... masuk plak topik lagi panas... bab poligami.. jeng jeng jeng.. ni sebenaq nya yang nak share nie.. kalau nak diikutkan.. umuq2 macam kami nie mmg payah la nak dapat lelaki bujang yang trang tang tang.. takkan nak main anak ikan kot.. kalau boleh x mau la.. sat g dok amik kesempatan plak nak kena sara depa.. ape cer.. bak kate my friend tu.. perempuan nie ego kengkadang boleh tahan jugak.. tambah2 kalau stress.. stress keje ker.. stress ngan orang keliling ker.. dalam dok marah2 tu kalau la si suami nie 'bawah' sket standard akademik mahupun kerjayanya.. sedikit sebanyak perempuan akan rase lebih dominan a.k.a sepatutnya die yang lebih berkuasa.. so that's y la kalau boleh nak la husband up sket dr kami.. pikir panjang nie tau..

ok berkaitan poligami tadi.. pendapat one of our friend tu.. 1st time buat kitorang menerima pendapat die tu sebagai alasan yang munasabah untuk menerima poligami nie.. tp honestly la kan.. i rase im not that strong untuk hidup berpoligami kot.. weh kene banyak sabar tu.. meh sini nak share alasan die..

  1. bukan nak rampas tapi nak share je   -   bukan nak suruh die ceraikan wife die.. cuma nak kongsi je.. kire x kesah la kalau laki tu nak duduk rumah 1st wife die je.. tapi bile perlu dia ade..
  2. x perlu nak rush balik hari2   -   sebagai wanita yang bekerjaya.. kadang2 perlu stay kat office lama tuk siapkan kerja.. so kalau berpoligami kan ade hari2 die.. gilir2.. jadi x perlu la nak rush balik hari2 nak kene siapkan makan minum laki..
  3. ada qualiti time tuk diri sendiri   -   bila x berkepit 24 jam sehari dan 7 hari seminggu.. so akan ade mase bersendirian.. untuk muhasanah diri or untuk tenangkan diri ngan kawan2..
ok.. tu je yang i ingat.. haha.. biase la faktor umuq gak nie.. la ni mana boleh nak ingat banyak2.. tambah2 dok sembang santai2 gelak2 cam tu.. so korang boleh terima x alasan poligami tu..apepon sembang santai malam tu mmg best.. harap sangat boleh luangkan mase lagi macam tu..





No comments:

Post a Comment