Monday, May 1

s y u k u r . . .

lately.. banyak tul kisah2 konflik antara ibu bapa ngan cikgu2.. pelajar ngan cikgu tu x yah cakap la.. mmg banyak konflik pong.. jujur nya sedikit sebanyak cerita2 yang x sedap didengar ni menghakis keikhlasan mendidik anak2 ni.. bukan nak tunding jari kat sesape.. tapi tu la.. tepuk dada tanya diri sendiri... rasanya pon cikgu xde la gila sangat nak marah anak orang tanpa sebab.. kan kan kan.. tapi tu la manusia kan.. tinggi tahap mana pon kesabarannye...

ye.. aku berat ke belah cikgu sebab aku pon cikgu gak.. aku pon xde la nak salahkan didikan mak bapak sebab dalam dunia hari ni.. masing2 sibuk mengejar masa mencari rezeki tuk anak2.. kadang x perasan keadaan ni membuatkan anak2 lebih banyak luangkan masa ngan kawan2.. kawan2 yang kita x sempat nak tgk perangai n latar belakang yang macam mana.. akibat nak menutup kekangan masa yg kita luangkan dengan anak2.. makanya kita percaya 100% kata dan aduan anak2 tanpa usul periksa..

tgk aje la kes budak2 sekolah rendah nak merompak kedai dobi... kes anak sekolah panggil geng2 belasah penjual akibat ditegur kerana ponteng sekolah... cikgu2 kat sekolah kena maki hamun sebab tegur n denda anak2 kesayangan yang x siapkan kerja rumah x yah cakap la.. abis tu.. macam mana cikgu nak tolong didik anak2 yang kurang didikan nie agak nye ye.. bila dah besar.. kepala dah sekeras batu.. time tu ko baru nak mintak org tolong tegur2 anak kau... mmg x la kan... kang ade kene bunuh pulak..

tp alhamdulillah.. so far anak2 didik sy masih boleh terima teguran.. masih mendengar kata.. walau terkadang diorang ni menguji kesabaran jugak... sy selalu berpesan pada anak2 ni...
"awak.. kalau cikgu2 marah awak.. tergur awak.. awak kene bersyukur.. sebab itu maknanya semua orang masih amik peduli pasal awak.. ambik berat pasal awak.. sayangkan awak.."
"nnt satu ketika.. bila masa awak tau awak buat salah.. tapi xde orang pon marah2 awak.. tegur awak.. masa tu awak kene kesiankan diri awak.. sebab masa tu orang mmg dah x nak ambik peduli pasal awak.. lantak awak la nak jadi ape pon masa tu.."
ape pun.. sebagai cikgu sy tetap akan mendoakan anak2 didik saya.. agaknye macam ni la cikgu2 sy dulu rase.. tapi sy xde la nakal sangat pon mase sekolah.. haha.. dok asrama dari form 1.. jauh di ceruk dunia pulak tu.. jadi cikgu2 memang my guardian angel okey.. ni nak share sikit gambo ngan anak2 didik ku.. walau dalam kelas macam singa.. tp ade masa2 boleh bergelak dan bergurau ngan deme.. moga terus membesar menjadi anak2 cemerlang...

 

 


No comments:

Post a Comment