Monday, January 30

Ceritera Banjir di Ampang...

selama 20 tahun lebih dok ampang ni x penah2 nak banjir sampai ayaq masuk dalam rumah... tahun ayam ni a.k.a 2017 tup2 awai2 tahun lagi dah jadi cerita... habaq kan orang pon orang x percaya.. siap gelak lagi... ujan x.. apa pon tak.. tup2 kata rumah masuk ayaq... jangan kata orang... diri sendiri pon rasa nak gelak...

pagi selasa 24 januari 2017 ; kira2 pukul 3 pagi..

adik kelam kabut kejut... "on on.. bangun... rumah banjir ni... selamatkan anak kucing.. " dalam hati.. ape ke hey nyer... ujan pon tak.. tup2 xkan nak banjir kot... bukak mata.. ok gelap... trip sudah... ingat adik nak prank ka apa... tgk phone ok pukul 3.. turun bawah dalam kegelapan... plup.. pijak tikaq yang dah jadi tikaq terapung... owh ok betul banjir.. kat luar jiran2 dah kecoh2 dok gerak rumah2 lain... aik awat rumah i jer gelap ni.. oo ok lupa xtention wayer dok atas lantai... sib baik main suis ni sensitif.. kalau tidak genjatan letrik pulak kang...

selamatkan raksaksa2 kecik tu dulu... air dah makin naik.. laju betui.. "kita nak call sape ni... no syabas ape? x tau.. ok kita call 999.." setengah jam berlalu.. abam bomba mai naik truck besaq.. boleh buat apa.. tgk jek la.. nak pam ayaq pon ayaq dok keluaq lagi.. ok p cari pili utama p tutup.. 1st tutup salah pili.. haha.. kali kedua betui... sejam lebih baru syabas mai... 

 

sape yang penah sampai rumah i tau la kot air ni tinggi mana... nak amik kat rumah gelap... blackout..

 
1st banjir tu mmg air kotor gile.. busuk.. sikit lagi nak sampai plug.. sian little boyfie.. pagi tu terus p sekolah... tikaq tu pon dah arwah.. orang sampah angkut.. hehe.. halal jek la...

pagi jumaat 27 januari 2017 ; kira2 pukul 5 pagi..

pecah depan rumah uncle india tu pulak kali ni... 2nd time ni air jernih sket... tapi masuk rumah jugak la.. kembang lagi la almari ngan pintu rumah... kali ni pon lama jugak nak tunggu syabas mai.. tapi nasib baik brother yang ikut bomba p tutup pili air hari tu ada.. so dia p tutup dulu... so air x la tinggi sangat... tgk anjing kecik uncle Kong main air kemain lagi.. teketaq2 chihuhua tu..

 

 
kan.. kali kedua ni air jernih sket.. tp ikan aunty sebelah makin ramai yang berenang keluaq dan mati... kali kedua ni pulak mummy ade.. yg 1st tu mummy ade kat penang... sib baik la sedaq awai n sempat angkat tikaq semua... lagi satu... sib baik la dah pakai tv yang gantung kat dinding... kalau pakai tv besaq gajah dulu yang dok atas lantai tu x tau la nak kata apa.. haha...

pagi isnin 30 januari 2017 ; lebih kurang 4 pagi...


kali ketiga ni x larat nak ambik gambaq dah... kali ni budak2 yg dok melepak kat kepala simpang tu yang perasan... so depa tolong gerak.. ni jadi kat depan rumah simon... besaq gak lubang dia.. kali ni pon aku yg call kan syabas.. x tau la sapa call polis.. sebab polis boleh sampai dulu.. kata ada orang report sbb ada kecoh2.. x tau la sapa report..


x tau nak cakap apa... yang 4 biji rumah tengah2 tu la yang kena teruk sebab rendah... suh depa buat sekali.. depa boleh kata syabas x bagi.. nnt kalau pecah.. report.. lepas tu baru depa mai buat... bukan masalah nak komplain nak report apa... nnt kalau rumah masuk air sapa nak cuci... ni cuti sekolah boleh la... sian jiran2 chinese i.. raya depa tahun ni dok banjir je... uncle kata.. biasa kalau jadi 3 kali je.. ni kira ong la... ong ong pon sian la deme... 

ape pon... selagi depa x buat depan rumah 4 biji ni mmg selagi tu la tidoq malam x lena... sib baik la kitorang x parking kete dalam pagar.. kalau idak.. huhu... kete cik lis sempat la bawak keluar.. moto semua... kucing2 lagi... apep pon kita tengok la dalam seminggu dua nie macam mana...

No comments:

Post a Comment